fredag 31 mars 2017

Papier maché

(franska för tuggat papper)



Klass 5 arbetar med tema Sagor på svensklektionerna just nu och då passar jag på att ta chansen att låta eleverna skapa något tredimensionellt.

De ska göra en figur i papier mache ur sin berättelse. Det kommer bli kaniner, gris, gubbar, prinsessor och många fler skapelser.







Grundstommen är viktig. Den måste vara stabil och någorlunda genomtänkt med näsa, öra etc. Många använder en flaska som kropp och ballong som huvud. Några knycklade ihop tidningspapper hårt och tejpade med maskeringstejp för att skapa en rund form.



Eftersom vi har Bild en gång i veckan började luften i ballongerna pysa ut så några fick faktiskt börja om gången efter. Bra kämpat!

Om figuren ska ha armar så tar vi ståltråd och lindar dem med tidningspapper så tjockt som önskas.


Det gäller att ha tejpat klart innan tapetklistret skall på. Då blir allt kletigt!




En elever har sökt på Youtube efter inspiration och hittat en hund som var uppbyggs av ståltråd så den måste vi försöka göra.





Tapetklistret gjorde jag själv av vatten, socker och potatismjöl och det blev riktigt slajmigt. Några tyckte det var obehagligt medan andra tyckte det var helt ok att arbeta med.





Det tar en stund innan man lär sig tekniken. Tidningspappret måste ligga i ett tag för att kunna formas och klistras fast optimalt. Storleken på bitarna spelar också roll för hur slutresultatet blir.

måndag 27 mars 2017

Bloggpremiär!

Hej,
härligt att just du hittade hit!

Månadens konstnär

I klass fyra arbetar vi med Picasso, Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso.

Vi började med att titta på en film där många av hans verk visades. Picasso hade olika perioder i sitt konstnärsliv då hans tavlor och övriga verk hade en typisk stil. Ett tag målade han väldigt naturtroget, som verkligheten såg ut och en period var tonerna i tavlorna blåa.


Han var en av de konstnärer som skapade Kubismen. En konststil som utgick mycket från geometriska former; kvadrat, triangel, cylinder och rektangel.


Nu börjar vi skapa!
Hur skulle jag måla ett porträtt om jag vore Picasso?
Hur ska örat se ut? Var ska ögonen sitta? Vilka färger ska jag använda?





Eleverna tecknar sina Picassoinspirerade ansikten som de sedan tittar på när de fortsätter arbeta i kartong. Kartongbitarna klipps till, några detaljer (ögon, näsa, öron) i olika former för att få till djup. Dessa målas med vattenfärg och limmas fast på kartongansiktet.



Fantasin flödar och nya Picassoansikten skapas i klassrummet.




Nu är klass 5 i mål! Efter ett fantastiskt arbete med klister, tidningspapper, ståltråd, kartong, knappar, lim och mycket mera är ...